Miért éppen spenót?

A spenótfőzelék minden gyerkőc rémálma. Pedig a spenót egy fantasztikusan változatos zöldség, amely rendkívül sokoldalúan felhasználható. Egy kis ízelítőt szeretnék bemutatni abból, mi mindent kezdhetünk spenótleveleinkkel, ha a család már végképp bemondta az unalmast a spenótfőzelékünktől.

Küldj receptet!

Ha van saját spenótos recepted és megosztanád velünk, akkor kérlek küldd el az alábbi címre:

spenotreceptek@hotmail.com Hozzájárulásoddal és neved feltüntetésével megjelentetjük az oldalon.

Hasznos

Képeslap küldés

Képes receptek

Morzsák

Nincs megjeleníthető elem

Desszert birodalom

Nincs megjeleníthető elem

Vega ötletek

Nincs megjeleníthető elem

Rovatok

Utolsó kommentek

RSS

2008.12.19. 17:15 Spenot

Spenótos bejgli karácsonyra

Hozzávalók

Tésztához
• 500 g liszt
• 250 g vaj vagy margarin
• 4 tojássárgája
• 20 g élesztő
• 20 g porcukor
• 1,5 dl tej
• 1 db tojás a kenéshez
• só

 

Töltelékhez

  • 50 dkg spenót
  • 1 doboz fetasajt
  • 5 dkg vaj
  • 2 kanál liszt
  • só, bors, szerecsendió
  • szükség esetén: zsemlemorzsa

 

Elkészítés:
 

  1. A lisztet átszitáljuk, az élesztõt kevés, enyhén cukros langyos tejbe morzsoljuk.
  2. A lisztet a lágy margarinnal, a cukorral és a val, valamint a megkelt élesztővel és a megmaradt tejjel sima tésztává gyúrjuk.
  3. Letakarva, kb. 30 percig pihentetjük.
  4. A tésztát 4 egyforma részre osztjuk és téglalap alakúvá nyújtjuk.
  5. A beiglit megtöltjük a spenótos töltelékkel (lásd lentebb) és feltekerjük.
  6. A rudakat margarinnal kikent sütõlapra helyezzük és mindegyiket 3-3 helyen megszúrjuk.
  7. Egy tojást felverünk, bekenjük vele a tésztarudakat és hagyjuk meleg helyen megszáradni.
  8. Elõmelegített sütõben, mérsékelt hõmérsékleten megsütjük.

Töltelék:

  1. Tegyük fel a spenótot főni bő forrásban lévő vízbe.
  2. Hevítsük fel az 5 dkg vajat, adjuk hozzá a lisztet, majd pirítsuk pár percig.
  3. Öntsük hozzá a tejet, sűrű mártássá forralva.
  4. Vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a leszűrt és lecsepegtetett spenótot és az apróra vágott feta sajtot.
  5. Fűszerezzük val, borssal és szerecsendióval.
  6. Zsemlemorzsa hozzáadásával javíthatunk a massza állagán, ha túl lágy lenne.

1 komment

Címkék: tészta desszert vegetáriánus hellókarácsony ünnepi étel


A bejegyzés trackback címe:

https://spenotreceptek.blog.hu/api/trackback/id/tr38286111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ildsisy 2008.12.20. 11:31:55

Na, ilyenről sem hallottam még! De megenném. Én mindenevő vagyok!
Sajnos a család nem rajong a spenótért!
Régen gyermekkoromban kiköptem én is...Most már megeszem, de sajna ritkán főzök spenótot...
süti beállítások módosítása