Miért éppen spenót?

A spenótfőzelék minden gyerkőc rémálma. Pedig a spenót egy fantasztikusan változatos zöldség, amely rendkívül sokoldalúan felhasználható. Egy kis ízelítőt szeretnék bemutatni abból, mi mindent kezdhetünk spenótleveleinkkel, ha a család már végképp bemondta az unalmast a spenótfőzelékünktől.

Küldj receptet!

Ha van saját spenótos recepted és megosztanád velünk, akkor kérlek küldd el az alábbi címre:

spenotreceptek@hotmail.com Hozzájárulásoddal és neved feltüntetésével megjelentetjük az oldalon.

Hasznos

Képeslap küldés

Képes receptek

Morzsák

Nincs megjeleníthető elem

Desszert birodalom

Nincs megjeleníthető elem

Vega ötletek

Nincs megjeleníthető elem

Rovatok

Utolsó kommentek

  • KTündi82: Nem rossz, de ha Szilveszter, akkor nekem a virsli jut eszembe! A Spar-ban elég jó árakon lehet mo... (2024.12.08. 15:02) Spenótos lencsepogácsa Szilveszterre
  • meheszsandor: Ez egy remek recept, sosem tudom mit főzzek, aztán azután nézelődök csak, hogy visszajöttem vásárl... (2019.09.13. 20:52) Rakott burgonya brokkolival és spenóttal
  • kukta: Én nem szoktam bele zsemlét tenni. Főzés közben beleteszek két-három felvert tojást és jól elkever... (2013.01.24. 12:56) Spenótfőzelék
  • Utolsó 20

RSS

2008.12.19. 17:15 Spenot

Spenótos bejgli karácsonyra

Hozzávalók

Tésztához
• 500 g liszt
• 250 g vaj vagy margarin
• 4 tojássárgája
• 20 g élesztő
• 20 g porcukor
• 1,5 dl tej
• 1 db tojás a kenéshez
• só

 

Töltelékhez

  • 50 dkg spenót
  • 1 doboz fetasajt
  • 5 dkg vaj
  • 2 kanál liszt
  • só, bors, szerecsendió
  • szükség esetén: zsemlemorzsa

 

Elkészítés:
 

  1. A lisztet átszitáljuk, az élesztõt kevés, enyhén cukros langyos tejbe morzsoljuk.
  2. A lisztet a lágy margarinnal, a cukorral és a val, valamint a megkelt élesztővel és a megmaradt tejjel sima tésztává gyúrjuk.
  3. Letakarva, kb. 30 percig pihentetjük.
  4. A tésztát 4 egyforma részre osztjuk és téglalap alakúvá nyújtjuk.
  5. A beiglit megtöltjük a spenótos töltelékkel (lásd lentebb) és feltekerjük.
  6. A rudakat margarinnal kikent sütõlapra helyezzük és mindegyiket 3-3 helyen megszúrjuk.
  7. Egy tojást felverünk, bekenjük vele a tésztarudakat és hagyjuk meleg helyen megszáradni.
  8. Elõmelegített sütõben, mérsékelt hõmérsékleten megsütjük.

Töltelék:

  1. Tegyük fel a spenótot főni bő forrásban lévő vízbe.
  2. Hevítsük fel az 5 dkg vajat, adjuk hozzá a lisztet, majd pirítsuk pár percig.
  3. Öntsük hozzá a tejet, sűrű mártássá forralva.
  4. Vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a leszűrt és lecsepegtetett spenótot és az apróra vágott feta sajtot.
  5. Fűszerezzük val, borssal és szerecsendióval.
  6. Zsemlemorzsa hozzáadásával javíthatunk a massza állagán, ha túl lágy lenne.

1 komment

Címkék: tészta desszert vegetáriánus hellókarácsony ünnepi étel


A bejegyzés trackback címe:

https://spenotreceptek.blog.hu/api/trackback/id/tr79286111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ildsisy 2008.12.20. 11:31:55

Na, ilyenről sem hallottam még! De megenném. Én mindenevő vagyok!
Sajnos a család nem rajong a spenótért!
Régen gyermekkoromban kiköptem én is...Most már megeszem, de sajna ritkán főzök spenótot...
süti beállítások módosítása