Kezdetnek csakis a klasszikus spenótfőzelék állhat az élen:
FRISS SPENÓTLEVELEKBŐL
Hozzávalók: - 1,2 kg zsenge, friss spenót
- 1 db zsemle
- 4,5 dl tej
- 2 púpozott kanál liszt
- olaj
- 3 gerezd fokhagyma
- A 1,2 kg friss, zsenge spenótleveleket egy nagy tálban bő vízben többször átmossuk. A levelek szárát és az erét tépjük le, majd ezzel végezve tehetjük egy fazékba. 2 liter vízben, fedő alatt főzzük meg 10-20 percig, míg teljesen meg nem puhul. A megfőtt spenótot szűrjük le, levét nyomkodjuk ki, majd vágjuk apróra. Ezt a pépesítési folyamatot végezhetjük darálón, turmixgépben vagy aprítógéppel egyaránt.
- Időközben a zsemlét felszeletelve áztassuk annyi tejben, amennyit felvesz.
- Rántás készítése: 2 púpozott evőkanál liszthez adjunk annyi olajat amennyit felvesz, reszeljünk bele 3 gerezd fokhagymát és addig melegítsük folyamatos kavargatás mellett, míg habozni nem kezd a rántás.
- A rántáshoz adjuk hozzá a spenótpürénket és állandó kevergetés mellett főzzük kb. 5-10 percig.
- Adjuk hozzá az átáztatott, de már kinyomkodott zsömlénket, jól összedolgozva a spenóttal.
- Ezekután fűszerezhetjük: sóval, borssal esetleg kevés szerecsendióval.
- A kinyomkodott és a még maradék tejet öntsük a forrtyogó spenóthoz, amit még körülbelül 5 percig forraljunk.
- Feltétként tükörtojással vagy főtt tojással tálalhatjuk.
MIRELIT SPENÓTBÓL
Hozzávalók:- 90 dkg mirelit spenót
- 1 db zsemle
- 4 dl tej
- 2 púpozott kanál liszt
- olaj
- 3 gerezd fokhagyma
A mirelit spenótot engedjük ki és egy szűrőn keresztül csöpögtessük le. Kicsepegtetés után tegyük rá a rántásra a spenótot és a tejbe áztatott zsemlét szintén dolgozzuk el benne. Mivel a mirelit spenótnak nagyobb a víztartalma, ezért csak 4 dl tejet adjunk hozzá. Sokan tej helyett vizet vagy tejfölt használnak, azonban a tej ízesíti és egyben az állagát is meghatározza az elkészült spenótnak: lényegesen selymesebb és krémesebb lesz tőle.
Utolsó kommentek