A recept forrása: Dalla cucina, per te
http://dallacucina.freeblog.hu
Hozzávalók:
Csirkemellhez
4 ek olívaolaj
1 ek vaj
2 db csirkemellfilé
50 ml alaplé
só, bors
Sajtos polentához
800 ml víz
400 ml tej (3,5%)
2 ek vaj
1 mk só
1 mk szemes zöldbors, frissen őrölve
1 csipet szerecsendió, frissen reszelve
200 g polentagríz (kukoricadara)
150 g alpesi sajt (pl. Fontina, Gruyère, Appenzeller)
A kisütéshez: 2 x 2 ek olívaolaj
Zöldpüréhez
1 ek olívaolaj
2 db salotta (mogyoróhagyma)
75 g rucola
30 g spenót
1 cserépnyi bazsalikom
még több zöldfűszer (pl. medvehagyma, zsálya)
150 ml tejszín (30%)
50 ml fehérbor, száraz
¼ szem szerecsendió, frissen reszelve
1 mk só
zöldbors, frissen őrölve
Elkészítés:
Csirkemell
- Egy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat és az olajat, és közepes hőn, megforgatva, 10-15 perc alatt süssük meg benne a csirkemell darabokat. Közben sót és borsot tegyünk a tetejükre.
Sajtos polenta
- Egy nagy lábasban forraljuk fel a vizet és a tejet, adjuk hozzá a vajat és a fűszereket: só, szemes zöldbors, szerecsendió.
- Folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a polentagrízt (kukorica darát) és lassú hőn főzzük sűrűre. Ha túl sűrű, akkor még vizet lehet hozzá adni, ha túl híg lenne, akkor polentát. Körülbelül 20-25 perc alatt van kész.
- Amennyiben kész van, vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a durvára reszelt alpesi sajtot.
- Ezekután a polentát öntsük a szögletes formába és hagyjuk 10 percig, hogy megdermedjen. Utána már vágni is lehet.
- Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olíva olajat, a kis téglalap alakúra vágott polenta darabkákat a forró olajban 5-5 perc alatt mindkét oldalát süssük meg.
Zöldpüré
- A mogyoróhagymát (salotta) vágjuk apróra és egy lábasban az olíva olajon pirítsuk üvegesre.
- Öntsük hozzá a bort, forraljuk vele néhány perig, majd adjuk hozzá a tejszínt is.
- A püréhez mossuk meg a zöldket: rucolát, bazsalikomot és spenótot, majd vágjuk őket kisebb darabokra. (A bazsalikom egy részét tegyük félre későbbre).
- Ezekután tegyük az aprított zöldeket a tejszínhez, forraljuk össze és fűszerezzük: sóval, szerecsendióval, zöldborssal és további zöldfűszerekkel (pl. medvehagyma, zsálya). Addig pároljuk, míg sűrű pürévé nem fő.
- A végén adjuk hozzá a maradék bazsalikomot egészben vagy félbe tépve, hogy friss íze legyen.
Utolsó kommentek