Miért éppen spenót?

A spenótfőzelék minden gyerkőc rémálma. Pedig a spenót egy fantasztikusan változatos zöldség, amely rendkívül sokoldalúan felhasználható. Egy kis ízelítőt szeretnék bemutatni abból, mi mindent kezdhetünk spenótleveleinkkel, ha a család már végképp bemondta az unalmast a spenótfőzelékünktől.

Küldj receptet!

Ha van saját spenótos recepted és megosztanád velünk, akkor kérlek küldd el az alábbi címre:

spenotreceptek@hotmail.com Hozzájárulásoddal és neved feltüntetésével megjelentetjük az oldalon.

Hasznos

Képeslap küldés

Képes receptek

Morzsák

Nincs megjeleníthető elem

Desszert birodalom

Nincs megjeleníthető elem

Vega ötletek

Nincs megjeleníthető elem

Rovatok

Utolsó kommentek

RSS

2009.02.04. 10:00 Spenot

Sajtos polenta zöldpürével és csirkével

A recept forrása: Dalla cucina, per te
http://dallacucina.freeblog.hu

Hozzávalók:

Csirkemellhez
4 ek olívaolaj
1 ek vaj
2 db csirkemellfilé
50 ml alaplé
só, bors

Sajtos polentához
800 ml víz
400 ml tej (3,5%)
2 ek vaj
1 mk só
1 mk szemes zöldbors, frissen őrölve
1 csipet szerecsendió, frissen reszelve
200 g polentagríz (kukoricadara)
150 g alpesi sajt (pl. Fontina, Gruyère, Appenzeller)
A kisütéshez: 2 x 2 ek olívaolaj

Zöldpüréhez
1 ek olívaolaj
2 db salotta (mogyoróhagyma)
75 g rucola
30 g spenót
1 cserépnyi bazsalikom
még több zöldfűszer (pl. medvehagyma, zsálya)
150 ml tejszín (30%)
50 ml fehérbor, száraz
¼ szem szerecsendió, frissen reszelve
1 mk só
zöldbors, frissen őrölve

Elkészítés:

Csirkemell

  1. Egy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat és az olajat, és közepes hőn, megforgatva, 10-15 perc alatt süssük meg benne a csirkemell darabokat. Közben t és borsot tegyünk a tetejükre.

Sajtos polenta

  1. Egy nagy lábasban forraljuk fel a vizet és a tejet, adjuk hozzá a vajat és a fűszereket: , szemes zöldbors, szerecsendió.
  2. Folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a polentagrízt (kukorica darát) és lassú hőn főzzük sűrűre. Ha túl sűrű, akkor még vizet lehet hozzá adni, ha túl híg lenne, akkor polentát. Körülbelül 20-25 perc alatt van kész.
  3. Amennyiben kész van, vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a durvára reszelt alpesi sajtot.
  4. Ezekután a polentát öntsük a szögletes formába és hagyjuk 10 percig, hogy megdermedjen. Utána már vágni is lehet.
  5. Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olíva olajat, a kis téglalap alakúra vágott polenta darabkákat a forró olajban 5-5 perc alatt mindkét oldalát süssük meg. 

Zöldpüré

  1. A mogyoróhagymát (salotta) vágjuk apróra és egy lábasban az olíva olajon pirítsuk üvegesre.
  2. Öntsük hozzá a bort, forraljuk vele néhány perig, majd adjuk hozzá a tejszínt is.
  3. A püréhez mossuk meg a zöldket: rucolát, bazsalikomot és spenótot, majd vágjuk őket kisebb darabokra. (A bazsalikom egy részét tegyük félre későbbre).
  4. Ezekután tegyük az aprított zöldeket a tejszínhez, forraljuk össze és fűszerezzük: val, szerecsendióval, zöldborssal és további zöldfűszerekkel (pl. medvehagyma, zsálya). Addig pároljuk, míg sűrű pürévé nem fő.
  5. A végén adjuk hozzá a maradék bazsalikomot egészben vagy félbe tépve, hogy friss íze legyen.

Szólj hozzá!

Címkék: főétel


A bejegyzés trackback címe:

https://spenotreceptek.blog.hu/api/trackback/id/tr52908469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása