Miért éppen spenót?

A spenótfőzelék minden gyerkőc rémálma. Pedig a spenót egy fantasztikusan változatos zöldség, amely rendkívül sokoldalúan felhasználható. Egy kis ízelítőt szeretnék bemutatni abból, mi mindent kezdhetünk spenótleveleinkkel, ha a család már végképp bemondta az unalmast a spenótfőzelékünktől.

Küldj receptet!

Ha van saját spenótos recepted és megosztanád velünk, akkor kérlek küldd el az alábbi címre:

spenotreceptek@hotmail.com Hozzájárulásoddal és neved feltüntetésével megjelentetjük az oldalon.

Hasznos

Képeslap küldés

Képes receptek

Morzsák

Nincs megjeleníthető elem

Desszert birodalom

Nincs megjeleníthető elem

Vega ötletek

Nincs megjeleníthető elem

Rovatok

Utolsó kommentek

RSS

2007.06.29. 22:53 Spenot

Spenótgombócok sajttal megszórva

Hozzávalók:                     

  • 60 dkg spenót
  • 8 db zsemle
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl tejszín
  • 4 db tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg reszelt sajt
  • fűszerek: szerecsendió, só, őrölt fehér bors

Elkészítés:

  1. A spenótlevelek szárait eltávolítjuk és megmossuk.
  2. Enyhén sós, forralt vízbe tesszük a leveleket, majd 5 percig főzzük őket, azután pedig leszűrjük, hideg vízzel megmossuk és lecsöpögtetjük azokat.
  3. Lecsöpögtetés után vágódeszkára helyezzük a leveleket és apróra vágjuk őket.
  4. A felvagdalt leveleket egy nagy tálba helyezzük, hozzáadunk 4 dkg vajat, 1 dl tejszínt és a 4 tojást.
  5. Fűszerezzük: val, reszelt szerecsendióval és őrölt fehér borssal.
  6. A zsemléket szintén apró darabokra vágjuk, majd a spenóthoz adjuk és jól összedolgozzuk őket.
  7. Vízes kézzel gombócokat formálunk a masszánkból, amiket sós vízbe téve kb. 10 percig főzünk. Amikor a gombócok a víz tetejére feljönnek, kivehetjük és leszűrhetjük őket.
  8. A kész gombócokat tűzálló tálba tesszük, meglocsoljuk a tetejét zúzott fokhagymával ízesített olvasztott vajjal, majd megszórjuk reszelt sajttal.
  9. Ezekután a forró sütőbe tesszük, ahol addig sütjük, míg a teteje aranybarna nem lesz.
Akár önálló ételként, de köretként is tálalhatjuk.

3 komment

Címkék: köret főétel vegetáriánus


A bejegyzés trackback címe:

https://spenotreceptek.blog.hu/api/trackback/id/tr20108742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sziszi 2007.07.23. 11:55:38

Megcsináltam, de valami nem volt jó, mert nem hogy tiz percig nem kellett főzni, de 1 perc múlva a gombócok szétestek és spenótos-zsemlés leves lett belőle. 1/4 részt csináltam meg(szerencsére), szerinted hol van a hiba?????
Szia.

Spenótreceptek 2007.07.23. 13:30:02

Szia,
Örülök, hogy főzésre serkentettelek, azt viszont sajnálom, ha a család hétvégén ebéd nélkül maradt, de legalábbis spenótos gombóc nélkül.

Nos, szerintem befolyásolhatta a gombócok állagát, ha mirelitből készítetted és sok levet engedett a spenót. Ilyenkor nyugodtan vagy kevés zsemlemorzsával vagy liszttel lehet egy kicsit keményíteni az állagán.
Ezt mindenképpen bele fogom írni a receptbe, köszönöm az észrevételedet!

Remélem, a továbbiakban is próbálkozol még itt található receptekkel!
Spenót

Sziszi 2007.07.25. 12:20:11

Köszönöm a gyors választ. Én és kis családom nagy spenótkedvelő, úgy hogy próbálkozom még.
Mirelit leveles spenótból csináltam, alig volt benne lé, arra gondoltam, hogy mint a zsemlegombóchoz galuskatésztát fogok csinálni és abba keverem bele a zsömlét és spenótot.
Különben a szétfőtt masszát leszürtem és sajttal kipiritottam, és nagyon finom volt még ugy is.
A következő próbálkozás eredményét is megirom.
Sziszi.
süti beállítások módosítása