Miért éppen spenót?

A spenótfőzelék minden gyerkőc rémálma. Pedig a spenót egy fantasztikusan változatos zöldség, amely rendkívül sokoldalúan felhasználható. Egy kis ízelítőt szeretnék bemutatni abból, mi mindent kezdhetünk spenótleveleinkkel, ha a család már végképp bemondta az unalmast a spenótfőzelékünktől.

Küldj receptet!

Ha van saját spenótos recepted és megosztanád velünk, akkor kérlek küldd el az alábbi címre:

spenotreceptek@hotmail.com Hozzájárulásoddal és neved feltüntetésével megjelentetjük az oldalon.

Hasznos

Képeslap küldés

Képes receptek

Morzsák

Nincs megjeleníthető elem

Desszert birodalom

Nincs megjeleníthető elem

Vega ötletek

Nincs megjeleníthető elem

Rovatok

Utolsó kommentek

RSS

2007.07.06. 21:54 Spenot

A spenót történelme

A spenót az egyik legrégebben termesztett zöldség, amely a Közel-Keletről, valószínűleg Perzsiából származik. Ázsiában már a VIII-IX. században perzsa fű néven ismerték és egyúttal termesztették is. A paraj ősének ezt a vadspenótfélét tekintik, amelyet Iránban és Afganisztánban még a mai napig eredeti formájában termesztenek.

Európába, pontosabban Spanyolországba a Közel-Keletről az arabok közvetítésével került. Angliában a XVI. században újdonságként jelenik meg a zöldségpiacokon, ehhez képest Amerikába sokkal később, csak a XIX. században válik ismertté.

Magyarországra Szírián és Törökroszágon keresztül került a XVI és a XVII. században. 1590-ben egy korabeli forrás, Szikszai Fabriczius Balázs: Nomenclatura írása már említést tesz egy spinácz nevű zöldségről.

Látható, hogy a spenót történelme régre nyúlik vissza, azonban népszerűsége felfedezése óta töretlen.

2 komment

Címkék: a spenótról


A bejegyzés trackback címe:

https://spenotreceptek.blog.hu/api/trackback/id/tr24113222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mamma · http://dallacucina.freeblog.hu 2007.07.15. 13:25:36

Klassz indítás, részemről imádom a spenótot:-)

Spenót 2007.07.19. 08:54:21

Köszönöm az elismerést! A továbbiakban is szívesen várlak vissza az oldalra és igyekszem minél többet kihozni a spenót-témából!
süti beállítások módosítása