Miért éppen spenót?

A spenótfőzelék minden gyerkőc rémálma. Pedig a spenót egy fantasztikusan változatos zöldség, amely rendkívül sokoldalúan felhasználható. Egy kis ízelítőt szeretnék bemutatni abból, mi mindent kezdhetünk spenótleveleinkkel, ha a család már végképp bemondta az unalmast a spenótfőzelékünktől.

Küldj receptet!

Ha van saját spenótos recepted és megosztanád velünk, akkor kérlek küldd el az alábbi címre:

spenotreceptek@hotmail.com Hozzájárulásoddal és neved feltüntetésével megjelentetjük az oldalon.

Hasznos

Képeslap küldés

Képes receptek

Morzsák

Nincs megjeleníthető elem

Desszert birodalom

  • Hibás feed URL.

Rovatok

Utolsó kommentek

  • kukta: Én nem szoktam bele zsemlét tenni. Főzés közben beleteszek két-három felvert tojást és jól elkever... (2013.01.24. 12:56) Spenótfőzelék
  • dodszy: Szia! Most találtam meg a blogodat. Sajnálattal látom, hogy már nem frissíted. De nagyon tetszik, ... (2012.01.03. 14:09) Puliszkatekercs spenóttal töltve nagyböjtre
  • yoda2k: köszi a receptet! én csupán annyiban módosítottam, hogy 2 zsömlét repítettem bele:) viszont amin ... (2011.11.06. 13:56) Spenótfőzelék
  • Utolsó 20

RSS

2007.07.06. 21:54 Spenot

A spenót történelme

A spenót az egyik legrégebben termesztett zöldség, amely a Közel-Keletről, valószínűleg Perzsiából származik. Ázsiában már a VIII-IX. században perzsa fű néven ismerték és egyúttal termesztették is. A paraj ősének ezt a vadspenótfélét tekintik, amelyet Iránban és Afganisztánban még a mai napig eredeti formájában termesztenek.

Európába, pontosabban Spanyolországba a Közel-Keletről az arabok közvetítésével került. Angliában a XVI. században újdonságként jelenik meg a zöldségpiacokon, ehhez képest Amerikába sokkal később, csak a XIX. században válik ismertté.

Magyarországra Szírián és Törökroszágon keresztül került a XVI és a XVII. században. 1590-ben egy korabeli forrás, Szikszai Fabriczius Balázs: Nomenclatura írása már említést tesz egy spinácz nevű zöldségről.

Látható, hogy a spenót történelme régre nyúlik vissza, azonban népszerűsége felfedezése óta töretlen.

2 komment

Címkék: a spenótról


A bejegyzés trackback címe:

https://spenotreceptek.blog.hu/api/trackback/id/tr72113222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mamma · http://dallacucina.freeblog.hu 2007.07.15. 13:25:36

Klassz indítás, részemről imádom a spenótot:-)

Spenót 2007.07.19. 08:54:21

Köszönöm az elismerést! A továbbiakban is szívesen várlak vissza az oldalra és igyekszem minél többet kihozni a spenót-témából!