Miért éppen spenót?

A spenótfőzelék minden gyerkőc rémálma. Pedig a spenót egy fantasztikusan változatos zöldség, amely rendkívül sokoldalúan felhasználható. Egy kis ízelítőt szeretnék bemutatni abból, mi mindent kezdhetünk spenótleveleinkkel, ha a család már végképp bemondta az unalmast a spenótfőzelékünktől.

Küldj receptet!

Ha van saját spenótos recepted és megosztanád velünk, akkor kérlek küldd el az alábbi címre:

spenotreceptek@hotmail.com Hozzájárulásoddal és neved feltüntetésével megjelentetjük az oldalon.

Hirdetés

Hasznos

Képeslap küldés

Képes receptek

Desszert birodalom

Rovatok

Utolsó kommentek

  • kukta: Én nem szoktam bele zsemlét tenni. Főzés közben beleteszek két-három felvert tojást és jól elkever... (2013.01.24. 12:56) Spenótfőzelék
  • dodszy: Szia! Most találtam meg a blogodat. Sajnálattal látom, hogy már nem frissíted. De nagyon tetszik, ... (2012.01.03. 14:09) Puliszkatekercs spenóttal töltve nagyböjtre
  • yoda2k: köszi a receptet! én csupán annyiban módosítottam, hogy 2 zsömlét repítettem bele:) viszont amin ... (2011.11.06. 13:56) Spenótfőzelék
  • Utolsó 20

RSS

2011.04.22. 13:35 Spenot

Puliszkatekercs spenóttal töltve nagyböjtre

Hozzávalók:
2 bögre kukoricadara
25 dkg leveles fagyasztott spenót
3 gerezd fogkhagyma
olaj
só, bors
fetasajt


 

Elkészítés:
1. Kukoricadarát forró, sós vízben kifőzzük. Az arányok: 1 bögre darához 2 bögre víz).
2. Zúzott fokhagymát olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a spenótot, amit megpárolunk.
3. zzuk, borsozzuk.
4. A puliszkát alufóliára terítjük és kb. 1 cm vasgagon eloszlatjuk.
5. Ha kihűlt a puliszka, megtöltjük a fokhagymás spenóttal.
6. Tegyünk hozzá kockára vágott fetasajtot.
7. Tekerjük fel.
8. Így is fogyasztható, de akár sütőben még rásüthetünk 160 fokon 20 percet. Ez esetben a tetejét kenjük meg egy kevés olajjal, amit ízesíthetünk zúzott fokhagymával is.
9. Szeletelve tálaljuk.

1 komment

Címkék: főétel vegetáriánus ünnepi étel


2011.02.28. 08:00 Spenot

Spenótos-parmezános rétes

Receptet küldte: Fábian Katalin

Hozzávalók 3 rúd réteshez:
1. csomag réteslap
2. 2 csomag leveles spenót (fagyasztottan kapható, ne a pépes verzió legyen)
3. 10 dkg. reszelt parmezán + 10 dkg. reszelt trappista
4. só, ételízesítő, feketebors, 6 gerezd fokhagyma
5. 2-3 ek.tejföl és 2-3 ek. olvasztott vaj a rétes tetejének megkenéséhez
 
Elkészítés:
1. keverjük össze a spenótot a fokhagymát a fűszereket és a sajtokat,
2. nedves konyharuhára terítsünk le kb.3-4 réteslapot,
3. töltsük bele a spenótmasszát, majd tekerjük föl,
4. kenjük meg az olvasztott vaj és tejföl elegyével a tetejét, majd be a kivajazott tepsibe,
5. 200 fokon kb.15 percig süssük, míg picit barnulni kezd a teteje.
 
Elkészítési idő: 30 perc

Tipp: Kiváló köret húshoz, libamájhoz, gombapörkölthöz vagy fogyasztható önmagában friss, esetleg fokhagymás tejföllel.

Szólj hozzá!

Címkék: köret vegetáriánus előétel


2011.02.24. 10:31 Spenot

Spenótos, lilahagyma-céklasaláta

Hozzávalók:
4 db cékla
25 dkg spenót
2 fej lilahagyma
olívaolaj
balzsamecet
cukor
só, bors

Elkészítés:

1. Mossuk meg és tegyük fel a céklát forrásban lévő vízbe főni.

2. Ha puhára főtt, hűtsük ki: hámozzuk meg és szeleteljük.

3. Vágjuk fel a lilahagymát, mossuk meg a spenótleveleket.

4. Készítsük el az öntetet: 3 evőkanál olívaolajat keverjünk el jól 1 kanál balzsamecettel. Ízesítsük val, cukorral és borssal.

5. Halmozzuk egy tálra a spenótlevelet, lilahagymát, céklát, majd locsoljuk le az öntettel.

Tipp: Tálalás előtt hagyjuk egy fél órát állni hagyni a salátát, hogy az ízek összeérjenek.

Szólj hozzá!

Címkék: saláta köret vegetáriánus előétel


2011.02.23. 11:07 Spenot

Spenótos túróval töltöt pritaminpaprika

Hozzávalók:
4 db pritaminpaprika
25 dkg túró
2 dl tejföl
20 dkg spenót
fokhagyma
vaj
só, bors, kakukkfű
olíva olaj

Elkészítés:
1. Mossuk meg és vágjuk félbe a pritaminpaprikákat.
2. Locsoljuk meg egy kevés olíva olajjal.
3. A spenótot kevés vajon pároljuk meg, adjuk hozzá a reszelt fokhagymát.
4. Keverjük ki a túrót a tejföllel. Ízesítsük val, borssal és kevés kakukkfűvel.
5. Adjuk hozzá a spenótot.
6. Töltsuk meg a túrós-spenótos masszával a pritaminpaprikákat.
7. Tegyük tepsibe és süssük lassú tűzön 20 percet.

Tipp: Tetejét reszelt sajttal gazdagíthatjuk.

1 komment

Címkék: köret vegetáriánus előétel


2010.04.30. 12:09 Spenot

Rakott burgonya brokkolival és spenóttal

Hozzávalók:
1 kg burgonya
2 dl tejföl
2 tojás
25 dkg brokkoli
20 dkb spenótlevél
só, bors, fokhagyma, szerecsendió
vaj, olaj

Elkészítés:

  1. Mossuk le jó alaposan a burgonya héját és sós vízbe tegyük fel főni.
  2. Ezalatt a futtassuk meg kevés olajon a fokhagymagerezdeket és fonnyasszuk meg az olajban a spenótleveleket.
  3. A puhára főtt burgonyákat hámozzuk meg, vágjuk vastagabb, lapos szeletekre.
  4. Kenjük ki vajjal egy hőálló edény alját.
  5. Tegyünk az edény aljára egy sor burgonyát, egy sor brokkolit (ha nem mélyhűtött, akkor előtte azt is meg kell főzni) és egy sor spenótot. Majd fedjük be a burgonyával a tetejét.
  6. Keverjük el a két tojást a tejföllel és fűszerezzük: sóval, borssal, szerecsendióval.
  7. A tojásos tejfölt öntsük a rakott burgonya tetejére, akár már a rétegek közé is tehetünk.
  8. Közepes lángon süssük 30 percet először lefedve, majd süssük aranybarnára a tetejét.

 

Szólj hozzá!

Címkék: főétel vegetáriánus


2009.12.30. 10:00 Spenot

Spenótos lencsepogácsa Szilveszterre

Hozzávalók 10-12 darabhoz:
10 dkg spenótlevél
1 csésze lencse
2 kanál vegeta
2 kanál liszt
3 kanál zsemlemorzsa
1 tojás
só, bors
olaj

Szósz:
natúr joghurt
sidling

pár csepp citromlé

Elkészítés:

  1. Áztassuk be egy éjszakára a lencsét, majd főzzük ki és szűrjük le, nyomkodjuk ki belőle a nedvességet.
  2. Keverjük össze az apróra vágott spenótleveleket, a lencsét, a vegetát, lisztet, kenyérmorzsát és a tojást egy tálban.
  3. Gyúrjuk el a hozzávalókat massza állagúra, ha túl lágy, akkor zsemlemorzsát adhatunk még hozzá, ha túl száraz, akkor még egy tojást keverjünk el benne.
  4. Ízesítsük val, borssal.
  5. Formázzunk pogácsákat a masszából, majd bő, forró olajban süssük ki.
  6. Szósz: keverjünk el egy natúr joghurtban apróra vagdalt snidlinget, zzuk és locsoljuk meg pár csepp citromlével.
  7. Tálaláskor kanalazzunk kevés szószt a pogácsák tetejére.

 

1 komment

Címkék: feltét vegetáriánus előétel ünnepi étel


2009.04.12. 10:00 Spenot

Spenótmártogatós parmezán sajt darabkákkal

Hozzávalók:
15 dkg spenótlevél
20 dkg natúr vajkrém
15 dkg parmezán sajt
só, bors
2 gerezd fokhagyma
olaj

Elkészítés:

  1. A spenótleveleket mossuk meg és csepegtessük le alaposan őket.
  2. A spenót vastag szárait tépdessük le.
  3. Kevés olajon dinszteljük meg a zúzott fokhagymagerezdeket, majd adjuk hozzá a megmosott spenótot. Addig pároljuk a spenótot, míg kellően meg nem fonnyad és át nem veszi a fokhagyma ízét.
  4. Ezekután keverjük el a vajkrémmel a kész spenótot, majd fűszerezzük val, borssal.
  5. Végül forgácsoljunk parmezán sajt darabkákat, amiket alaposan keverjünk el a mártogatósban.

3 komment

Címkék: vegetáriánus előétel


2009.04.10. 10:00 Spenot

Grillezett kacsamáj spenótos palacsintával

Hozzávalók: (1 agadhoz)
3 palacsinta tészta
15 dkg fagyasztott spenót
15 dkg kacsamáj
1 gerezd fokhagyma
10 dkg mascarpone sajt
só, bors
olíva olaj

 

 Elkészítés:

  1. A fagyasztott spenótot dolgozzuk össze a mascarponéval, a zúzott fokhagymával, majd fűszerezzük val, borssal.
  2. Ezekután töltsük meg a palacsintatésztákat a spenótos töltelékkel és tegyük egy tűzálló edénybe őket.
  3. Kis lángon melegtsük össze a palacsintát és a tölteléket.
  4. Ezalatt a kacsamájat süssük meg grillrácson folyamatos olíva olajjal történő kenegetés mellett.
  5. A kacsamájat addig grillezzük, amíg megfelelően puha nem lesz.
  6. Legvégül nagyon enyhén zzuk és borsozzuk.
  7. Ha a palacsinta kellően felhevült, tegyük ki egy tálra és a tetejére tálalhatjuk a grillezett kacsamájat.

Tipp: Ha a készre grillezett kacsamájat még egy pár percre olíva olajon megsütjük (ne túl sokáig, mert keserű lesz a máj), akkor a zsírját a palacsinta alá önthetjük, így egy kissé szaftosabbra készíthetjük az ételt.

Szólj hozzá!

Címkék: tészta főétel


2009.04.08. 10:00 Spenot

Lebbencsleves tofuval és spenóttal

Hozzávalók:
5 dkg füstölt szalonna
15 dkg lebbencstészta
10 dkg spenótlevél
20 dkg tofu
2 szál sárgarépa
1 fej vöröshagyma
petrezselyem
pirospaprika
só, bors

 

 

 


Elkészítés:

  1. A füstölt szalonnát vágjuk apró kockákra és süssük zsírjára.
  2. Adjuk hozzá a szintén apróra vágott vöröshagymát és süssük aranybarnára.
  3. Ezekután a lebbencstésztát pirítsuk meg, majd a tűzről levéve keverjük hozzá a pirospaprikát.
  4. Fűszerezzük val, borssal.
  5. Engedjük fel vízzel.
  6. Adjuk hozzá a felszeletelt répát.
  7. Adjuk hozzá a felkockázott tofut.
  8. Adjuk hozzá a spenótleveleket.
  9. Lassú tűzön főzzük puhára a hozzávalókat.

2 komment

Címkék: leves


2009.04.06. 10:00 Spenot

Spenótital zsázsával

Hozzávalók:
50 g spenótlevél
30 g zsázsa
1 gerezd fokhagyma
2 kanál citromlé
só, bors
őrölt pirospaprika

Elkészítés:

  1. Mossuk meg alaposan a spenótleveleket és a zsázsát.
  2. Turmixoljuk össze a hozzávalókat, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát.
  3. Keverjünk el 2 kanál citromlét az italban.
  4. Végül fűszerezzük val, borssal.
  5. Fogyasztás előtt hűtsük be és díszítsük  őrölt pirospaprikával.

Tipp: a zsázsát helyettesíthetjük ruccolával, amitől még izgalmasabb, csípős íze lesz az italnak.

Szólj hozzá!

Címkék: ital vegetáriánus


2009.04.04. 10:00 Spenot

Lazacos spagetti tészta spenótlevélágyon

Hozzávalók:
40 dkg vastag lazac szelet
1 csomag spagetti tészta
olaj
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
20 dkg csiperke gomba
1 dl víz
só, bors
15 db spenótlevél
 

 


Elkészítés:

  1. A vastag lazac szeletek vágjuk kockákra, majd kevés olajon süssük meg minden oldalát.
  2. Főzzük ki sós vízben a spagetti tésztát.
  3. Kevés olajon dinszteljük meg a fokhagymát és a nagyobb kockára vágott hagymaszeleteket.
  4. Adjuk hozzá a szeletekre vágott gombát és öntsünk alá egy kevés vizet. Fűszerezzük val, borssal. 
  5. Ha a tészta elkészült, akkor szűrjük le, és tálaljuk. Ha a gomba is megpuhult, akkor merjük rá a tésztára és forgassuk össze őket.
  6. A megmosott, lecsepegtetett spenótleveleket helyezzük a spagetti tetejére, majd arra pedig a lazac kockákat.

2 komment

Címkék: tészta főétel


2009.04.02. 10:00 Spenot

Sajttál spenótlevelekkel

Hozzávalók:
tortilla
camembert sajt
füstölt sajt
spenótlevelek
fekete olíva bogyó
olíva olaj
dióbél
 

Elkészítés:

  1. A tortilla tésztát süssük meg sütőben.
  2. A camembert sajtot és a füstölt sajtot szeleteljük fel.
  3. A kész tortillára helyezzük a spenótleveleket, majd rétegezzük rá a szeletelt sajtokat.
  4. Vágjuk apróra a fekete olíva bogyót és szórjuk meg vele a sajtokat.
  5. Hintsük meg kevés dióbéllel a sajttál tetejét.
  6. Végül pár csepp olíva olajjal locsoljuk meg a sajtokat.

Szólj hozzá!

Címkék: saláta vegetáriánus előétel


2009.03.30. 10:00 Spenot

Spenótos penne olívabogyóval

Hozzávalók:
1 kg penne tészta
60 dkg spenótlevél
2 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
10 dkg juhtúró
2 dl tejszín
2 kanál tejföl
olaj
30 db fekete olívabogyó
só, bors
(parmezán sajt)

 

Elkészítés:

  1. A penne tésztát főzzük ki sós, forrásban lévő vízben.
  2. A vajon pirítsuk meg a zúzott fokhagymát, majd adjuk hozzá a spenótleveleket.
  3. Fűszerezzük val, borssal.
  4. A juhtúrót keverjük ki a tejszínnel és a tejföllel simára.
  5. Szűrjük le a kész tésztát és adjuk a spenóthoz, kissé forgassuk át a vajon.
  6. Keverjük hozzá a juhtúrós mártást.
  7. Vágjuk apróra a fekete olívabogyókat, majd keverjük ezt is a penne tésztához.
  8. Dolgozzuk jól össze a tésztát és a mártást és már tálalható is.

Tipp: megszórhatjuk a tészta tetejét reszelt parmezán sajttal.
 

Szólj hozzá!

Címkék: tészta főétel vegetáriánus


2009.03.28. 10:00 Spenot

Töltött csirkemell krémsajtos spenótlevelekkel

Hozzávalók:
2 db csirkemell filé
30 dkg spenótlevél
25 bébirépa
15 dkg krémsajt
2 kanál tejföl
olaj
2 gerezd fokhagyma
kapor
só, bors

Elkészítés:

  1. A bébirépákat pucoljuk meg és tegyük fel sós vízbe főzni, amíg meg nem puhulnak.
  2. A csirkemell filéket zzuk, borsozzuk meg.
  3. A krémsajtot keverjük el a tejföllel és az apróra vágott kaporral.
  4. Olajon pirítsuk meg a zúzott fokhagymát és a spenótleveleket, majd fűszerezzük szintén sóval, borssal.
  5. A csirkemellett nyissuk szét és töltsük meg a krémsajtos mártással és a spenótlevelekkel.
  6. A csirkét tegyük tűzálló edénybe és lefedve süssük 15 percen keresztül közepes lángon.
  7. Ha a csirke kellően megpuhult, vegyük le a borítást róla és süssük pirosra a tetejét.
  8. Tálaljuk a bébi répákat egy tányérra és helyezzük köré a spenóttal töltött csirkemellet.

Szólj hozzá!

Címkék: főétel


2009.03.26. 10:00 Spenot

Cukkinis spenótsaláta

Hozzávalók:
2 db cukkini
30 dkg spenótlevél
2 szál répa
1/2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olaj
só, bors



 

Elkészítés:

  1. Olajon pirítsuk meg az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát.
  2. Vágjuk karikákra a cukkinit és szálakra a répát.
  3. A cukkinit és a répát főzzük elő pár percre.
  4. Az előfőzött cukkinit és a répát helyezzük a hagymás olajba és pirítsuk meg a zöldségeket.
  5. A spenótleveleket mossuk meg, csepegtessük le és helyezzük tányérra őket.
  6. A megsült zöldségeket tálaljuk az előkészített spenótlevelekre.
  7. Enyhén zzuk és borsozzuk a salátát.

Szólj hozzá!

Címkék: saláta köret vegetáriánus előétel