Miért éppen spenót?

A spenótfőzelék minden gyerkőc rémálma. Pedig a spenót egy fantasztikusan változatos zöldség, amely rendkívül sokoldalúan felhasználható. Egy kis ízelítőt szeretnék bemutatni abból, mi mindent kezdhetünk spenótleveleinkkel, ha a család már végképp bemondta az unalmast a spenótfőzelékünktől.

Küldj receptet!

Ha van saját spenótos recepted és megosztanád velünk, akkor kérlek küldd el az alábbi címre:

spenotreceptek@hotmail.com Hozzájárulásoddal és neved feltüntetésével megjelentetjük az oldalon.

Hasznos

Képeslap küldés

Képes receptek

Morzsák

Nincs megjeleníthető elem

Desszert birodalom

Nincs megjeleníthető elem

Vega ötletek

Nincs megjeleníthető elem

Rovatok

Utolsó kommentek

RSS

2007.06.27. 22:28 Spenot

Spenótfőzelék

Kezdetnek csakis a klasszikus spenótfőzelék állhat az élen:

FRISS SPENÓTLEVELEKBŐL

Hozzávalók:
  • 1,2 kg zsenge, friss spenót
  • 1 db zsemle
  • 4,5 dl tej
  • 2 púpozott kanál liszt
  • olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
Elkészítés:

  1. A 1,2 kg friss, zsenge spenótleveleket egy nagy tálban bő vízben többször átmossuk. A levelek szárát és az erét tépjük le, majd ezzel végezve tehetjük egy fazékba. 2 liter vízben, fedő alatt főzzük meg 10-20 percig, míg teljesen meg nem puhul. A megfőtt spenótot szűrjük le, levét nyomkodjuk ki, majd vágjuk apróra. Ezt a pépesítési folyamatot végezhetjük darálón, turmixgépben vagy aprítógéppel egyaránt.
  2. Időközben a zsemlét felszeletelve áztassuk annyi tejben, amennyit felvesz.
  3. Rántás készítése: 2 púpozott evőkanál liszthez adjunk annyi olajat amennyit felvesz, reszeljünk bele 3 gerezd fokhagymát és addig melegítsük folyamatos kavargatás mellett, míg habozni nem kezd a rántás.
  4. A rántáshoz adjuk hozzá a spenótpürénket és állandó kevergetés mellett főzzük kb. 5-10 percig.
  5. Adjuk hozzá az átáztatott, de már kinyomkodott zsömlénket, jól összedolgozva a spenóttal.
  6. Ezekután fűszerezhetjük: val, borssal esetleg kevés szerecsendióval.
  7. A kinyomkodott és a még maradék tejet öntsük a forrtyogó spenóthoz, amit még körülbelül 5 percig forraljunk.
  8. Feltétként tükörtojással vagy főtt tojással tálalhatjuk.

 

MIRELIT SPENÓTBÓL

Hozzávalók:
  • 90 dkg mirelit spenót
  • 1 db zsemle
  • 4 dl tej
  • 2 púpozott kanál liszt
  • olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A mirelit spenótot engedjük ki és egy szűrőn keresztül csöpögtessük le. Kicsepegtetés után tegyük rá a rántásra a spenótot és a tejbe áztatott zsemlét szintén dolgozzuk el benne. Mivel a mirelit spenótnak nagyobb a víztartalma, ezért csak 4 dl tejet adjunk hozzá. Sokan tej helyett vizet vagy tejfölt használnak, azonban a tej ízesíti és egyben az állagát is meghatározza az elkészült spenótnak: lényegesen selymesebb és krémesebb lesz tőle.

9 komment

Címkék: főzelék vegetáriánus


A bejegyzés trackback címe:

https://spenotreceptek.blog.hu/api/trackback/id/tr36107398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viki 2007.09.03. 14:38:08

Szia, a levél-spenótból készült főzeléknél a zsemlétől lesz kevésbé híg, ugye? Kipróbáltam ma életemben először egy hasonló receptet, csak abban nem volt zsemle és nagyon híg lett az eredmény, bár finom. Vagy lehet, hogy csak azért, mert a mirelithez mérem...

Ingatlanprofi · www.lakasvasarlas.blog.hu 2007.10.20. 08:30:58

Nagyon sok jó recept és a képek külön jók. Így el tudom képzelni, milyennek kell lenni a végén.

Örülök, hogy a leveles spenót receptje is itt áll. Sokszor kínálják nénik a piacon, de eddig nem vettem, mert gőzöm sem volt, mit kezdjek vele. Pl. kapásból az elején aprigattam volna...

Viszont rántást nem szoktam adni a mirelit spenóthoz, csak tejet, nekünk úgy is jó. Asszem azt veszem, ami már fokhagymás, mert az azért fontos belevaló.

Spenot 2007.10.24. 21:58:26

Szia Viki,
A zsemlére a sűrű állag miatt van szükség, így egy kicsit dúsabb, igazi főzelék állagúvá válik.
Amúgy nem mindenki rak bele zsömlét, hanem a rántással igyekszik sűríteni.
(Bocsánat, a késői válaszért!!!)

Spenot 2007.10.24. 22:00:54

Kedves Ingatlanprofi,

Nagyon köszönöm az elismerésedet és kérlek, olvasgasd a többi spenótreceptet is, azokból igazán kiderül, mi mindent lehet kezdeni a spenótlevelekkel.

Virág47 2009.11.06. 17:50:39

A spenótba én zsömle helyett tört burgonyát szoktam tenni, így ezzel sokkal kiadósabb, és ha a spenót kicsit hígabbra sikerült volna, akkor a burgonya ezt felveszi, elszívja. Ettől függetlenül még mehet rá a tojás főve, vagy sülve is. És tejföllel ízesítem, mert ez ad egy igen finom selymességet, krémességet is. Jó étvágyat! :)

adelka0127 2010.07.28. 08:31:58

Sziasztok!
Köszi a javaslatokat! Én ma fogoottból készítemk elkövetni egy ilyen ételt. Én fagyasztottból készítem, s a zsemle helyett egy-két nagyon vastag szelet kenyérrel héja nélkül.

emárton 2011.05.22. 22:13:50

Spenótot csakis tejszínnel! És nem rántás, hanem habarás kell bele. Plusz bors és szerecsendió. Így fantasztikus. A gyerekeim könyörögnek érte. :)

yoda2k 2011.11.06. 13:56:03

köszi a receptet!
én csupán annyiban módosítottam, hogy 2 zsömlét repítettem bele:)
viszont amin elég sokan meglepődnek, az a feltét, amivel én szeretem.. ez nem más mint a bundás kenyér :)

kukta 2013.01.24. 12:56:42

Én nem szoktam bele zsemlét tenni. Főzés közben beleteszek két-három felvert tojást és jól elkeverem. Szép világos zöld főzelék állagú lesz tőle.
süti beállítások módosítása